ضخيم شدن پوست؛ چرا و به چه علت؟


 

نويسنده: دکتر فريده مهتي‌پور /متخصص پوست و مو




 
ضخيم شدن كف‌دست و پا، مشكل شايعي است كه مي‌تواند گريبانگير بسياري از بيماران شود. اين بيماري انواع مختلفي دارد؛ از خفيف تا شديد. از لحاظ باليني نيز تفاوت‌ زيادي بين افراد ديده مي‌شود. برخي از انواع اين بيماري فقط قسمت‌هاي خاصي از كف پا و برخي ديگر تمام پوست كف پا را درگير مي‌كنند.
مهم‌ترين بيماري‌هايي كه باعث ضخيم شدن پوست كف‌دست و پا مي‌شوند، طيف وسيعي از بيماري‌هاي ژنتيكي پوست هستند كه برخي از آنها فقط در پوست و برخي ديگر در بسياري از ارگان‌هاي ديگر بدن باعث ايجاد ضايعات مي‌شوند. با توجه به پيچيدگي اين بيماري‌ها لازم است در صورت بروز چنين مشكلي، به‌ويژه اگر از سنين پايين شروع شده و همراه با مشكلاتي در ساير اعضا باشد، حتما با پزشك متخصص پوست مشورت كنيد. ولي فرم‌هاي شايع‌تر بيماري نيز وجود دارد كه به شكل اكتسابي و در سنين بالاتر ايجاد مي‌شود. يك نوع شايع اين حالت در افرادي ديده مي‌شود كه وزن زياد و پوست خشك داشته يا اينكه مشكلات ارتوپدي دارند كه هنگام راه رفتن، توزيع وزن به‌طور يكنواخت صورت نمي‌گيرد. فرم شايع‌تر اين حالت را به‌طور شايع مي‌توان در خانم‌هاي يائسه يا نزديك سنين يائسگي مشاهده كرد كه بيشتر محل‌هاي متحمل وزن را دربرمي‌گيرد. اين حالت مي‌تواند منجر به ايجاد شكاف‌هاي سطحي يا عمقي در پوست كف پا شود و راه رفتن را براي بيمار مشكل كند. برخي از انواع ضخيم‌شدگي پوست كف دست و پا مي‌تواند قبل يا حين برخي از بدخيمي‌هاي داخلي روي دهد. از بدخيمي‌هاي مري، ريه، روده و كليه در اين مورد مي‌توان نام برد، بنابراين به‌ويژه در صورت بروز ناگهاني ضايعه در برخي از بيماران، بررسي‌هاي داخلي نيز ضروري است.
اگر حساسيت‌هاي تماسي و آلرژيك به شكل طولاني و مزمن درآيند، با پوسته‌ريزي التهاب و شكاف‌هاي سطحي خود باعث ضخامت و تغيير پوست دست و پا مي‌شوند، به‌ويژه اگر فرد زمينه حساسيت آتوپيك را نيز داشته باشد. برخي از بيماري‌هاي پوستي التهابي از قبيل بيماري صدف و چند بيماري ديگر التهابي مي‌توانند باعث ضخيم‌شدگي كف دست و پا شوند. برخي از عفونت‌هاي قارچي كف دست و پا و برخي از بيماري‌هاي ويروسي از قبيل زگيل‌هاي گسترده و منتشر يا حتي گال در برخي از افراد با ضعف ايمني مي‌تواند توده‌اي گسترده و ضخيم در كف دست و پا ايجاد كنند. برخي از داروها از جمله تماس مداوم و طولاني با آرسنيك مي‌تواند به‌تدريج با ضخامت كف دست و پا همراه شود. برخي از بيماري‌هاي ستيك از جمله ديابت و ادم اندام تحتاني نيز در سير خود مي‌توانند با ضخيم‌شدگي برخي از قسمت‌هاي پوست كف پا همراه شود. با توجه به گستردگي عللي كه باعث ايجاد اين حالت مي‌شود توصيه مي‌كنيم در صورت بروز چنين مشكلي حتما با متخصص پوست مشورت كنيد.
منبع:www.salamat.com